30 grudnia 2016

[Recenzja] Gentle Giant - "Three Friends" (1972)



"Three Friends" to trzeci longplay Gentle Giant i zarazem pierwszy album koncepcyjny. Opowiada on historię trzech przyjaciół z dzieciństwa, których drogi się rozeszły, znaleźli pracę w różnych zawodach, ale niezadowoleni ze swojego życia, postanowili odnowić swoją znajomość. Pod względem muzycznym, album wyróżnia się zdecydowanie mocniejszym, często po prostu hardrockowym brzmieniem, jak również nieco uproszczonym instrumentarium, ze znacznie mniejszą rolą instrumentów smyczkowych i dętych. Oczywiście zespół wciąż stoi w opozycji do konwencjonalnego rocka, unikając prostych struktur kompozycji.

Otwierający całość "Prologue" przyciąga uwagę przede wszystkim za sprawą brzmiących bardzo nowocześnie (przynajmniej w 1972 roku) partii syntezatora, oraz wyrazistych, zakręconych partii gitary basowej. Fragmenty instrumentalne mogą wywołać skojarzenia z twórczością Emerson, Lake & Palmer, ale bogate harmonie wokalne to już typowy Gentle Giant. Łagodniejszy "Schooldays" to najdziwniejszy i najbardziej niekonwencjonalny utwór na albumie, całkowicie odchodzący od piosenkowej struktury, z wymyślnymi partiami wokalnymi i nieoczywistym instrumentarium (głównie klawisze i mandolina), co razem tworzy wręcz surrealistyczny nastrój. Żaden inny rockowy zespół nie nagrałby czegoś podobnego, od razu słychać, że to Gentle Giant. Wspominam o tym, bo na tym albumie, to jedyny tego typu utwór. Bo już np. zadziorny "Working All Day" nie jest zbyt odległy od twórczości King Crimson. Utwór wyróżnia się mocnym głosem Dereka Shulmana, dość ciężkimi partiami gitary i dęciaków, oraz wyraźnym rytmem; pojawia się także solówka na elektrycznych organach.

Jednym z najciekawszych - i prawdopodobnie moim ulubionym - fragmentem albumu jest rozpoczynający drugą stronę winylowego wydania "Peel the Paint". Zaczyna się spokojnie, z ładnymi partiami skrzypiec, przypominającymi o fascynacji członków zespołu muzyką klasyczną. W połowie trzeciej minuty następuje jednak hardrockowe zaostrzenie. Krzykliwa partia wokalna Dereka, a także agresywne brzmienie gitary i saksofonu, wywołują skojarzenia z crimsonowskim "21st Century Schizoid Man", jednak warstwa rytmiczna jest tu jeszcze bardziej pokręcona. Trochę łagodniej wypada "Mister Class and Quality?", intrygująco łączący chwytliwą partię wokalną ze skomplikowanym, połamanym rytmem. Kompozycja płynnie przechodzi w tytułowy "Three Friends" - kolejny utwór łączący typowo hardrockowe brzmienie z nieoczywistym rytmem. W drugiej połowie nabiera bardziej podniosłego charakteru, za sprawą mantrowo powtarzanego gitarowo-organowego motywu. Doskonały finał.

Album "Three Friends" zdaje się być lekkim zboczeniem z drogi obranej na "Acquiring the Taste" i kontynuowanej później na "Octopus", a może nawet krokiem wstecz. Muzycy postanowi pograć nieco ciężej i odchudzić instrumentarium, przy okazji tracąc część swojej oryginalności - ale jeszcze nie na tyle, aby można było ich pomylić z jakimkolwiek innym zespołem. W sumie jest to bardzo udany album, minimalnie ustępujący największym dziełom Gentle Giant.

Ocena: 9/10



Gentle Giant - "Three Friends" (1972)

1. Prologue; 2. Schooldays; 3. Working All Day; 4. Peel the Paint; 5. Mister Class and Quality?; 6. Three Friends

Skład: Phil Shulman - wokal (1,2,4,6), saksofon; Kerry Minnear - instr. klawiszowe, wokal (2,6), instr. perkusyjne; Derek Shulman - wokal (3-6); Gary Green - gitara, mandolina (2), instr. perkusyjne (2,5); Ray Shulman - bass, gitara (1), skrzypce (4,5), wokal (6); Malcolm Mortimore - perkusja i instr. perkusyjne
Gościnnie: Calvin Shulman - wokal (2)
Producent: Gentle Giant


28 grudnia 2016

[Blog] Najczęściej czytane posty 2016 roku

Odrobina statystyk, jako mały suplement do podsumowania roku. Całkowita liczba wejść na bloga w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy przekroczyła 314 tysięcy (w zeszłym roku było to nieco ponad 250 tysięcy). Do najczęściej czytanych postów należały oczywiście recenzje tegorocznych wydawnictw, choć niezwykłą popularnością cieszyły się także recenzje albumów grupy Aerosmith (co bardzo mnie smuci, bo pisałem w tym roku o niezliczonej ilości bardziej interesujących i wartościowych longplayów, których recenzje często miały zaledwie po 200-300 wyświetleń). Poniżej lista trzydziestu najchętniej czytanych tegorocznych recenzji, z podaną liczbą wyświetleń.



26 grudnia 2016

[Artykuł] Subiektywne podsumowanie roku 2016



W tym roku wyjątkowo niechętnie zabierałem się do przygotowania podsumowania. Nie był to dobry rok dla muzyki. Wręcz tragiczny, jeśli wziąć pod uwagę liczbę muzyków, który w tym czasie odeszli. Byli to m.in. Greg Lake i Keith Emerson, Jimmy Bain, Piotr Grudziński, Nick Menza, David Bowie, Glenn Frey, Leonard Cohen, Leon Russell, Mose Allison, a także producent George Martin. Najgorsza jest świadomość, że kolejne lata będą jeszcze smutniejsze. Wielcy muzycy będą coraz częściej odchodzić, a następców jakoś nie widać. Wracając jednak do 2016 roku - nie był on również zbyt udany pod względem nowych wydawnictw. Z trudem uzbierałem dziesięć pozycji do rankingu. Choć muszę przyznać, że oprócz rozczarowań, nie zabrakło w tym roku także pozytywnych zaskoczeń, jak zaskakująco dobre nowe albumy Rolling Stonesów i Metalliki, czy kilka obiecujących debiutów, które dają cień nadziei, że muzyka rockowa jeszcze nie umarła.

Tak w tegorocznej ankiecie na najlepszy album głosowali Czytelnicy:



Tegoroczne podsumowanie składa się z trzech części: wyróżnień, subiektywnego rankingu najlepszych rockowych albumów, oraz spisu kupionych przeze mnie w tym roku wydawnictw muzycznych. Zrezygnowałem z części "rozczarowania", bo zabrakło mi czasu i chęci, na ich opisywanie.



Wyróżnienia:

...czyli EPki, koncertówki, oraz wydawnictwa, które nie mogły znaleźć się na głównej liście, bo nie zawierają w pełni premierowego materiału. Kolejność alfabetyczna.

Black Sabbath - "The End"

Muzycy Black Sabbath podjęli prawdziwie męską decyzję, aby nie nagrywać już więcej albumów. Bardzo mnie to cieszy, bo wydany trzy lata temu "13" jest perfekcyjnym zwieńczeniem dyskografii grupy, a kolejny longplay mógłby już tak dobry nie być. Dla tych, którzy gorzej znieśli tę decyzję, na otarcie łez wydana EPka "The End". Jej zawartość to cztery nagrania koncertowe i - co ważniejsze - cztery niepublikowane wcześniej studyjne odrzuty z sesji nagraniowej "13". Choć słowo "odrzuty" jest w tym wypadku trochę nie na miejscu, bo utwory nie prezentują dużo niższego poziomu od tych, które na album trafiły. Ba, taki "Season of the Dead" mógłby być jednym z ciekawszych momentów longplaya.

Ghost - "Popestar"

Druga w dyskografii zespołu EPka z coverami wypada naprawdę ciekawie. Dobór utworów znów zaskakuje i intryguje - muzycy sięgnęli do repertuaru popowego Eurythmics ("Missionary Man"), elektronicznego Simian Mobile Disco ("I Believe"), oraz post-punkowych Echo & the Bunnymen ("Nocturnal Me") i Imperiet ("Bible"). A wykonane zostały tak, że brzmią jak autorskie utwory Ghost. Grupie udało się wypracować własny, rozpoznawalny styl, z czym większość współczesnych zespołów ma problem. Całości dopełnia autorska kompozycja "Square Hammer", będąca jednym z najbardziej chwytliwych, szybko i na długo zapadających w pamieć utworów Ghost. Wydawnictwo zwiększa apetyt na kolejny pełny album grupy, który prawdopodobnie ukaże się w przyszłym roku.

Jeff Healey - "Heal My Soul"

Zbiór utworów, nad którymi Jeff Healey pracował pod koniec ubiegłego wieku, ale nigdy nie dokończył. Po latach nagrania te  zostały wzbogacone partiami sesyjnych muzyków i wydane na pośmiertnym albumie "Heal My Soul". Są tu naprawdę dobre momenty, na czele z porywającym, bardzo chwytliwym wykonaniem "I Misunderstood" z repertuaru Richarda Thompsona. Z autorskich utworów wyróżniają się energetyczny "Daze of the Night", przebojowy "Love In Her Eyes", oraz bluesowy "Temptation". Całość na pewno nie brzmi jak album z odrzutami, a raczej "zwyczajny" longplay. Niestety, są tu też słabsze momenty, jak banalny "Kiss the Ground You Walk On".


King Crimson - "Live in Toronto"

Dwupłytowa koncertówka aktualnego składu King Crimson. Repertuar stanowi fajny przegląd kariery zespołu, z naciskiem na wczesną twórczość. Bardzo dobrze wypadają utwory pierwszego składu (np. "The Court of the Crimson King" i "21st Century Schizoid Man"), jeszcze lepiej kompozycje z "Islands" ("The Letters", "Sailor's Tale") i "Red" (szczególnie "Starless"). Trochę brakuje magii, jaką miały oryginalne wersje, a Jakko Jakszyk jako wokalista zdecydowanie ustępuje Gregowi Lake'owi i Johnowi Wettonowi, ale poza tym są to naprawdę dobre wykonania. Całości dopełnia kilka premierowych kompozycji, ale w zestawieniu z klasycznymi kompozycjami zespołu, sprawiają wrażenie niepotrzebnych wypełniaczy.

Witchwood - "Handful of Stars"

Nie do końca wiadomo, jak zakwalifikować to wydawnictwo - album to, czy też EP? Za tym pierwszym przemawiałby czas trwania, przekraczający czterdzieści minut, oraz fakt, że w większości jest to muzyka premierowa. Ale z drugiej strony, znalazł się tutaj jeden utwór znany już z debiutu Witchwood, "Lithanies from the Wood" ("Handful of Stars" w nieznacznie zmienionej wersji), a także dwa covery ("Flaming Telepaths" Blue Öyster Cult, "Rainbow Demon" Uriah Heep). W związku z tym, postanowiłem umieścić to wydawnictwo w "wyróżnieniach". Trzy kompletnie premierowe utwory ("Like a Giant in a Cage", "A Grave is the River", "Mother") trzymają dobry poziom debiutu zaostrzają apetyt na kolejne dzieło Włochów.



Subiektywne Top 10:

10. Opeth - "Sorceress"

Poprzednim albumem, "Pale Communion", zespół podniósł wysoko poprzeczkę. Może i zbyt wysoko, bo na tegorocznemu wydawnictwu daleko do poprzednika. Zespół chyba już zanadto wyeksploatował swój obecny styl. Longplay jest przewidywalny, monotonny, czasem chaotyczny i raczej nużący. Klasyczne brzmienie i klimat lat 70. to zdecydowanie za mało, jeśli brakuje dobrych kompozycji. Bronią się nieliczne kompozycje, jak dość różnorodne "The Wilde Flowers" i "Chrysalis", albo energetyczny "Era". Ale powodem, dla którego w ogóle umieściłem "Sorceress" na tej liście, jest perełka o tytule "Will O the Wisp" - cudowny folkrockowy utwór, przywołujący skojarzenia z dokonaniami Jethro Tull. 

9. Witchcraft - "Nucleus"

Piąty album szwedzkiej grupy - a zarazem debiut w nowym składzie, z Magnusem Pelanderem jako jedynym z oryginalnych członków - pozostawia mieszane odczucia. Podobnie, jak na opisanym wyżej albumie Opeth, mamy tu klasycznie rockowe brzmienie lat 70., ale także sporo fajnych melodii (np. "The Outcast", "Chasing Rainbows"), tradycyjnych sabbathowych riffów (np. "An Exorcism of Doubts", "Theory of Consequence"), a także ciekawie urozmaiconych aranżacji. Z drugiej strony, zdarzają się tu strasznie długie utwory, w których albo praktycznie nic się nie dzieje ("Malstroem", "Breakdown"), albo dzieje się tak wiele, że wychodzi chaos ("Nucleus"). Ktoś powinien przypomnieć muzykom, że liczy się jakość, a nie ilość.

8. Blues Pills - "Lady in Gold"

Drugi album szwedzko-francusko-amerykańskiej grupy spotkał się z mieszanymi opiniami. Wielu fanom nie spodobało się odejście od zadziornego rockowego czadu, który dominował na debiucie, na rzecz łagodniejszych utworów, inspirowanych soulem, a także zmniejszenie roli gitary na rzecz klawiszy ("I Felt a Change" w całości opiera się na wyłącznie klawiszowym akompaniamencie). Z drugiej strony, można pochwalić zespół za chęć rozwoju, poszukiwania własnego stylu. Mogli przecież bez wysiłki nagrać kopię debiutu, ale czy im samym dałoby to satysfakcję? Mnie zresztą efekt się podoba. Przebojowe "Lady in Gold", oparty na klasycznie bluesowej zagrywce "You Gotta Try", czy rozpędzony "Elements and Things" to naprawdę fajne utwory, a reszta nie zostaje daleko w tyle.

7. DeWolff - "Roux-Ga-Roux"

Holenderski DeWolff istnieje już niemal dekadę, a "Roux-Ga-Roux" to szósty studyjny album zespołu. Do czasu jego premiery nie miałem pojęcia o istnieniu takiego zespołu, tymczasem jego twórczość to całkiem ciekawe retro-granie - muzycy w całkiem interesujący sposób mieszają psychodelię, blues i hard rock, dodając do tego szczyptę soulu. Album został zarejestrowany w stuprocentowo analogowy sposób, na taśmę, bez użycia komputerów. Dzięki temu brzmi bardzo ciepło, co dodatkowo podkreślają wszechobecne partie organów elektrycznych i sporadycznie pojawiające się żeńskie chórki. Najlepsze fragmenty: przebojowy "Sugar Moon" i klasyczna bluesowa ballada "Tired of Loving You".

6. Glenn Hughes - "Resonate"

Glennowi należy się szacunek. Nie tylko dlatego, że grał w tak wielkich zespołach, jak Deep Purple i Black Sabbath, ale też dlatego, że mając zapewnioną dostatnią emeryturę, chciało mu się nagrać nowy album, będący czymś więcej, niż tylko próbą przypomnienia o swoim istnieniu. Bo Hughes na "Resonate" jest w naprawdę dobrej formie wokalnej, której pozazdrościć mu może nie tylko wielu rówieśników, ale także młodsze pokolenie. Nic nie stracił ze swoich umiejętności, a barwa jego głosu z biegiem lat nabrała szlachetności. Same kompozycje nie są może porywające lub zapadające w pamięć, ale stanowią dobre podsumowanie kariery muzyka: jest funk ("Landmines"), purplowe organy (np. "Steady", "Heavy"), trochę cięższego grania (np. "Flow", "Let It Shine"), ale i kilka ballad, na czele z poruszającą "Nothing's the Same" (oryginalnie nagraną przez Gary'ego Moore'a, tutaj zaś mistrzowsko zinterpretowaną wokalnie przez Glenna). Jeden z lepszych tegorocznych albumów nagranych przez starą gwardię.

5. Monarch - "Two Isles"

"Two Isles" to debiutancki album kalifornijskiej grupy Monarch, grającej muzykę inspirowaną rockiem psychodelicznym. Znalazło się na nim sześć dość długich utworów, przyciągających uwagę fantastycznymi gitarowymi solówkami, które powinny przypaść do gustu wielbicielom Wishbone Ash czy The Allman Brothers Band. Oczywiście, muzycy Monarch nie maja aż tak wielkiego talentu, jak muzycy wspomnianych grup, szczególnie jeśli chodzi o komponowanie. Jednak na tle retro-rockowej średniej zdecydowanie się wyróżniają. Słabym ogniwem jest niestety wokalista Dominic Denholm, mający bezbarwną barwę głosu i brakuje mu odpowiedniej ekspresji. Muzyka zawarta na tym albumie broniłaby się o wiele lepiej, gdyby pozostała instrumentalna.

4. Metallica - "Hardwired... to Self-Destruct"

Skreśliłem ten zespół kilka lat temu, nie wierząc, że jest jeszcze w stanie nagrać cokolwiek interesującego. Tymczasem muzycy wydali w tym roku swój najlepszy album od ćwierćwiecza. Takie utwory, jak "Spit Out the Bone", "Moth Into Flame" czy "Hardwired" to stara, dobra Metallica, której aż chce się słuchać i do niej wracać. W przeciwieństwie do "Death Magnetic", tym razem zespół nie kopiuje własnych kompozycji, a stara się zaproponować coś nowego w ramach dawnej konwencji. Pozostałe utwory są co prawda bliższe twórczości z lat 90., raz w stylu "Czarnego albumu" (np. "Dream No More", "Murder One"), raz "Load"/"ReLoad" (np. przebojowy "Now That We're Dead"), ale zawsze jest to poziom tych lepszych kompozycji z tego okresu.

3. Pelander - "Time"

Magnus Pelander, na co dzień wokalista i gitarzysta Witchcraft, postanowił odpocząć od ciężkiego grania i dać wyraz innej swojej fascynacji. "Time" to album folkrockowy, wyraźnie inspirowany łagodniejszymi kompozycjami Jethro Tull czy Led Zeppelin, a nawet grupą Comus (w najlepszym z zestawu "Precious Swan"). Pomimo dość ograniczającej konwencji, utwory są całkiem zróżnicowane, przede wszystkim w kwestii nastroju i aranżacji - od przebojowego i bogatego brzmieniowo "Umbrella", po wyciszony, subtelny "The Irony of Man". Porównując ten album z ostatnim wydawnictwem Witchcraft, łatwo dojść do wniosku, że obecnie właśnie w takim graniu Pelander najlepiej się odnajduje.

2. Svvamp - "Svvamp"

Zaskakująco udany debiut szwedzkiego tria, oddającego swoją twórczością hołd takim wykonawcom, jak Free, Cream, The Jimi Hendrix Experience, czy Led Zeppelin. To tego typu granie, z ostrymi riffami i solówkami o mocno bluesowym charakterze, oraz wyrazistą sekcją rytmiczną, nie ograniczającą się do prostego akompaniamentu. Między poszczególnymi instrumentami panuje doskonała interakcja, wszystkie zdają się być równie ważne. Nawet partie wokalne śpiewającego perkusisty Adama Johanssona są zdecydowanie powyżej retro-rockowej średniej. To wszystko, w połączeniu z klasycznie rockowym brzmieniem, sprawia wrażenie, że to jakiś zaginiony album z przełomu lat 60. i 70. Niby nie ma tu nic oryginalnego, ale jakże świetnie się tego słucha! Dawno nie słyszałem tak dobrego debiutu. Oby tak dalej, to muzyka rockowa znów stanie się ekscytująca.

1. The Rolling Stones - "Blue & Lonesome"

Tego chyba nikt się nie spodziewał. Pięćdziesiąt dwa lata po studyjnym debiucie, Stonesi nagrali nie tylko najlepszy rockowy album tego roku (co akurat nie było trudne), ale także jeden z lepszych w całej swojej karierze. A na pewno najlepszy od końca lat 70. Najzabawniejsze jest w tym wszystkim to, że zespół spędził w studiu na nagraniach zaledwie kilka dni, a na repertuar złożyły się wyłącznie stare bluesowe utwory. Doskonale słychać tutaj ten spontan, pełną luzu atmosferę i autentyczną radość z grania. Muzycy, a zwłaszcza Mick Jagger, są w naprawdę świetnej formie, czym mogą zawstydzić wielu znacznie młodszych wykonawców. Dawno już nie grali z taką młodzieńczą energią, jak np. w "Commit a Crime", "Hate to See You Go" czy "Just Your Fool". Dla równowagi jest też kilka ballad, ale bez żadnego smęcenia czy lukrowania - to po prostu klasyczne wolne bluesy, z których warto wyróżnić tytułowy "Blue & Lonesome" oraz "I Can't Quit You Baby", nagrany z gościnnym udziałem Erica Claptona, któremu również udzielił się dobry nastrój sesji i zagrał porywająco, jak za dawnych lat. Longplay już dziś brzmi jak klasyka rocka, a to prawdziwa rzadkość w tych czasach.



Kupione w tym roku:

Tradycyjnie w podsumowaniu nie może zabraknąć spisu kupionych przeze mnie muzycznych wydawnictw. W tym roku było ich odrobinę więcej niż w poprzednich dwóch latach. Kolejność wykonawców alfabetyczna, albumów - chronologiczna.

Winyle:
  1. The Allman Brothers Band - "The Allman Brothers Band" (1969)
  2. B.B. King- "Completely Well" (1969)
  3. Beck, Bogert & Appice - "Beck, Bogert & Appice" (1973)
  4. Black Sabbath - "Dehumanizer" (1992)
  5. Budgie - "Budgie" (1971)
  6. The Butterfield Blues Band - "East-West" (1966, reedycja z lat 70.)
  7. The Byrds - "Fifth Dimension" (1966, reedycja z 1970)
  8. Colosseum - "Valentyne Suite" (1969, reedycja z lat 70.)
  9. Damnation of Adam Blessing - "Damnation of Adam Blessing" (1969, reedycja z 1999)
  10. Emerson, Lake & Palmer - "Emerson, Lake & Palmer" (1971)
  11. Emerson, Lake & Palmer - "Trilogy" (1972)
  12. Emerson, Lake & Palmer - "Brain Salad Surgery" (1973)
  13. Fleetwood Mac - "Then Play On" (1969)
  14. Fleetwood Mac - "Greatest Hits" (1971)
  15. Free - "Free" (1969)
  16. Gary Moore - "Wild Frontier" (1987)
  17. Gary Moore - "After the War" (1989)
  18. Gary Moore - "Still Got the Blues" (1990)
  19. Grand Funk Railroad - "On Time" (1969)
  20. Grand Funk Railroad - "Grand Funk" (1969)
  21. Grand Funk Railroad - "E Pluribus Funk" (1971)
  22. Groundhogs - "Thank Christ for the Bomb" (1970)
  23. Groundhogs - "Split" (1971)
  24. Iron Maiden - "A Matter of Life and Death" (2006)
  25. Jeff Beck Group - "Truth" (1968)
  26. Jeff Beck Group - "Rough and Ready" (1971)
  27. John Mayall with Eric Clapton - "Blues Breakers" (1966, reedycja z 1971)
  28. John Mayall and The Bluesbreakers - "A Hard Road" (1967)
  29. John Mayall's Bluesbreakers - "Crusade" (1967)
  30. John Mayall - "Looking Back" (1969)
  31. John Mayall - "The Turning Point" (1969)
  32. John Mayall - "Moving On" (1972)
  33. Judas Priest - "Sin After Sin" (1977)
  34. Keef Hartley Band - "The Time Is Near" (1970)
  35. King Crimson - "Islands" (1971)
  36. Led Zeppelin - "The Song Remains the Same" (1976)
  37. Miles Davis - "Kind of Blue" (1959)
  38. Paice Ashton Lord - "Malice in Wonderland" (1977)
  39. Pelander - "Time" (2016)
  40. Quicksilver Messenger Service - "Happy Trails" (1969)
  41. The Rolling Stones - "It's Only Rock'n'Roll" (1974)
  42. Rory Gallagher - "Rory Gallagher" (1971, reedycja z 1988)
  43. Rory Gallagher - "Live in Europe" (1972)
  44. Rory Gallagher - "Against the Grain" (1975)
  45. Soft Machine - "Third" (1970)
  46. Taste - "In Concert" (1978)
  47. Ten Years After - "Cricklewood Green" (1970)
  48. Ten Years After - "A Space in Time" (1971)
  49. Ten Years After - "Recorded Live" (1973)
  50. Thin Lizzy - "Live and Dangerous" (1978)
  51. UFO - "Strangers in the Night" (1979)
  52. The Who - "Meaty Beaty Big & Bouncy" (1971)
  53. Yardbirds - "Greatest Hits" (1983)

CD:
  1. The Rolling Stones - "Blue & Lonesome" (2016)

DVD:
  1. Black Sabbath - "In Concert - Historical Live Performance 1970" (2004)
  2. Blind Faith - "London Hyde Park 1969" (2006)
  3. Cream - "Farewell Concert" (2001)
  4. Heaven & Hell - "Live at Radio City Music Hall" (2007)

23 grudnia 2016

[Recenzja] Gentle Giant - "Acquiring the Taste" (1971)



"Acquiring the Taste", choć jest drugim albumem w dyskografii Gentle Giant, można uznać za właściwy debiut grupy. To właśnie tutaj muzycy po raz pierwszy całkowicie zrezygnowali z grania konwencjonalnego rocka, na rzecz bardzo oryginalnej, całkowicie własnej muzyki. Istotnym elementem stylu zespołu jest inspiracja muzyką dawną (średniowieczną, renesansową, barokową), objawiająca się nie tylko w instrumentarium (istotna rola instrumentów smyczkowych), ale także chociażby mistrzowskim zastosowaniem kontrapunktu, czyli prowadzenia kilku melodii jednocześnie. Jednocześnie zespół nie unika bardziej współczesnych inspiracji i chętnie korzysta z technologicznych nowinek (syntezatory). Efektem jest bardzo innowacyjna i trochę dziwna muzyka, nieprzypominająca twórczości żadnego innego zespołu - nawet jeśli tu czy tam pojawiają się skojarzenia z innymi progrockowymi gigantami. Od innych grup zaliczanych do rocka progresywnego, Gentle Giant odróżnia chociażby niechęć do długich, przesadnie rozbudowanych form. Utwory zespołu są krótkie, za to bardzo treściwe. Średni czas trwania poszczególnych kompozycji na najdłuższym w dyskografii, niespełna czterdziestominutowym "Acquiring the Taste", wynosi niecałe pięć minut. W porównaniu z np. napompowanymi tworami Yes, są to wręcz radiowe piosenki - ale tylko i wyłącznie pod względem długości. Twórczość Gentle Giant to jednak mocno pokręcone granie.

Już otwierający album "Pantagruel's Nativity" charakteryzuje się przebogatym brzmieniem, na które składają się takie instrumenty, jak gitary akustyczne i elektryczne, przeróżne klawisze, w tym syntezatory i melotron, oraz flet i inne dęciaki, a także wielogłosowe partie wokalne. Struktura kompozycji nie jest wcale oczywista, a nastrój jest bardzo zróżnicowany, łącząc dostojność rocka progresywnego z cięższymi fragmentami zahaczającymi o granie hardrockowe (w tym fantastyczne gitarowe solo). Drugi utwór, "Edge of Twilight", cechuje jeszcze wyraźniejszy brak struktury. To bardziej stonowana kompozycja, o klimacie wcale nie odległym od crimsonowskiego "Islands" (który ukazał się kilka miesięcy później). Istotną rolę odgrywa tu partia kontrabasu, oraz oszczędne gitarowe motywy i niemal ambientowe klawisze. Bardzo eksperymentalnie robi się w drugiej połowie, z wysuniętą na pierwszy plan perkusją Martina Smitha. "The House, the Street, the Room" to utwór bardziej zadziorny, w znacznej części właściwie hardrockowy. Ale żeby nie było zbyt monotonnie, tu i ówdzie pojawiają się spokojniejsze przejścia o klasycyzującym charakterze, z popisowymi klawiszowymi partiami Kerry'ego Minneara. Tytułowy "Acquiring the Taste" to tylko półtoraminutowa miniaturka, w całości oparta na brzmieniu syntezatora. W chwili wydania było to pewnie coś nowatorskiego, jednak album nic by nie stracił bez tego fragmentu.

Na właściwe tory wracamy wraz z otwierającym drugą stronę winylowego wydania "Wreck", który mimo swojej progresywnej budowy, jest po prostu niesamowicie chwytliwym kawałkiem. To jeden z niezliczonych przykładów, że muzyka w tamtych czasach mogła być jednocześnie ambitna i przebojowa. Zresztą wszystkie "właściwe" utwory na tym albumie posiadają świetne melodie, nawet jeśli większość z nich nie wpada w ucho tak szybko, jak "Wreck", i potrzeba kilku przesłuchań, aby je w pełni docenić. Nie inaczej jest w przypadku "The Moon Is Down", który z początku sprawia wrażenie prostej, spokojnej piosenki, ale fantastycznie się rozwija we fragmencie instrumentalnym, zachwycającym całą paletą przeróżnych brzmień. Subtelny w całości jest natomiast "Black Cat", zwracający uwagę wokalnymi harmoniami, bogata aranżacją smyczków, oraz... imitowaniem kociego miauczenia za pomocą bliżej nieokreślonego instrumentu. Finałowy, ponad siedmiominutowy "Plain Truth", to jeden z najdłuższych utworów w dorobku grupy. Pod względem muzycznym znów mamy do czynienia z interesującą fuzją hard rocka, muzyki dawnej i szeroko pojętego progresu. Świetne zakończenie, doskonale podsumowujące cały longplay.

Naprawdę piękny album. Zawierający wszystko co najlepsze w rocku progresywnym, ale bez nadmiernego patosu i nadętości, które często w tym stylu się pojawiały. Aż trudno zrozumieć, czemu zespół nagrywający tak dobre albumy, nigdy nie zdobył popularności na miarę King Crimson czy wczesnego Genesis. Owszem, jest to muzyka dość skomplikowana i niekonwencjonalna, wymagająca od słuchacza dużo skupienia. Ale czy naprawdę "Acquiring the Taste" jest trudniejszy w odbiorze, niż np. bombastyczny "Closer to the Edge" Yes? Nie sądzę. Może po prostu zespół nie zyskał popularności przez okładki swoich płyt - naprawdę paskudne (jak powyższa), zniechęcające do sięgnięcia po taki album. Na kilkanaście longplayów Gentle Giant, może ze dwa (w tym "Octopus") mają ładne grafiki, a reszta jest niewyobrażalnie brzydka.

Ocena: 10/10



Gentle Giant - "Acquiring the Taste" (1971)

1. Pantagruel's Nativity; 2. Edge of Twilight; 3. The House, the Street, the Room; 4. Acquiring the Taste; 5. Wreck; 6. The Moon Is Down; 7. Black Cat; 8. Plain Truth

Skład: Derek Shulman - wokal (3,5,6), dodatkowy wokal, saksofon (1,6), klawikord (3), cowbell (3); Kerry Minnear - instr. klawiszowe, wokal (1,2), dodatkowy wokal, wiolonczela (2,3,7), instr. perkusyjne (2,7); Phil Shulman - wokal (5,7), dodatkowy wokal, trąbka (1,3), saksofon (1,6), klarnet (2,3), pianino (3), instr. perkusyjne (7,8); Gary Green - gitara, bass (3), głos (8); Ray Shulman - bass, skrzypce (2,3,5,7,8), gitara (2,3,6), tamburyn (5), organy (6), altówka (7), dodatkowy wokal; Martin Smith - perkusja i instr. perkusyjne
Gościnnie: Paul Cosh - trąbka (3), organy (3); Tony Visconti - flet (3,5), instr. perkusyjne (7)
Producent: Tony Visconti


21 grudnia 2016

[Recenzja] Svvamp - "Svvamp" (2016)



Niewiele by brakowało, a przegapiłbym jeden z najciekawszych debiutów tego roku. Svvamp to pochodzące ze Szwecji bluesrockowe power trio, które swoją twórczością oddaje hołd takim wykonawcom, jak Cream, The Jimi Hendrix Experience, Free czy Led Zeppelin. Co zresztą widać już po samych tytułach utworów, jak "Fresh Cream" czy "Free at Last" - brzmią znajomo, prawda? Trzeba jednak przyznać, że takie granie wychodzi im całkiem nieźle. Nie tylko brzmienie, stylizowane na przełom lat 60. i 70., jest tutaj klasycznie. Muzycy doskonale czują taką muzykę, co słychać w każdym granym przez nich dźwięku. Mnóstwo tutaj świetnych gitarowych riffów, zagrywek i solówek, a sekcja rytmiczna nie ogranicza się do banalnego akompaniamentu - każdy instrument zdaje się być tak samo ważny, wszystkie idealnie ze sobą współgrają. Całkiem nieźle wypadają też partie wokalne perkusisty Adama Johanssona, którego barwa głosu momentami przypomina Paula Rodgersa (szczególnie w "Serpent in the Sky"). W jedenastu krótkich utworach, trwających w sumie niewiele ponad pół godziny, muzycy zawarli niemal wszystkie istotne elementy stylu.

Czasem może ich inspiracje są aż nadto słyszalne, bo taki singlowy "Burning Down" brzmi jak pozbawiona improwizacji wersja zeppelinowego "How Many More Times" (który zresztą był plagiatem utworu Howlin' Wolfa). Ale cóż z tego, skoro takiej muzyki świetnie się słucha? A na albumie nie brakuje takich energetycznych, nieskomplikowanych, dość ciężkich brzmieniowo, ale zarazem przebojowych kawałków - vide "Serpent in the Sky", "Fresh Cream", "Golden Crown" czy "Blue in the Face". W "Oh Girl" muzycy trochę więcej kombinują z dynamiką - świetnie wypada środkowe zwolnienie o dość mrocznym, bluesowym klimacie. Szkoda, że nie rozwinęli nieco bardziej tego fragmentu. Longplay zawiera też sporo łagodniejszych momentów. Bardzo fajnym urozmaiceniem są folkowe (trochę w klimacie zeppelinowej "Trójki") "Set My Foot and Leave" i "Down by the River", w których oprócz gitary akustycznej pojawia się także mandolina. Przyjemnie wypada stonowany "Free at Last", który wbrew tytułowi nawiązuje raczej do ballad Hendrixa, niż Free. Ale już glamowaty (w stylu Davida Bowiego z okresu "Ziggy'ego Stardusta") "Time" wypada bardzo nużąco, podobnie jak mdła balladka "Big Rest". Te dwa utwory zniżają nieco poziom całości. Tyle dobrego, że umieszczono je na środku albumu - za późno, by zniechęcić do dalszego słuchania, a zarazem wystarczająco wcześnie, by kolejne kawałki zmazały złe wrażenie.

Debiutancki album Svvamp to bardzo fajny, bezpretensjonalny hołd dla bluesrockowych klasyków. Nie jest to album genialny, ani pod żadnym względem nowatorski, trafiło się tu nawet kilka wpadek, ale przecież nawet wspomniani w tekście klasycy nie zawsze wydawali dzieła wybitne. Ważne, że dobrze się tego słucha.

Ocena: 8/10



Svvamp - "Svvamp" (2016)

1. Serpent in the Sky; 2. Fresh Cream; 3. Burning Down; 4. Free at Last; 5. Time; 6. Big Rest; 7. Set My Foot and Leave; 8. Golden Crown; 9. Blue in the Face; 10. Oh Girl; 11. Down by the River

Skład: Adam Johansson - wokal i perkusja; Henrik Björklund - gitara; Erik Ståhlgren - bass
Producent: ?


20 grudnia 2016

[Recenzja] Santana - "Caravanserai" (1972)



"Caravanserai" to punkt zwrotny w karierze grupy Santana. Pierwszy album nagrany bez dwóch oryginalnych członków - basisty Davida Browna i perkusjonalisty Michaela Carabello - a zarazem ostatni przed odejściem Gregga Roliego i Neala Schona, którzy już tutaj nie wystąpili we wszystkich utworach. Ale przede wszystkim longplay przyniósł zwrot stylistyczny. Elementy latynoskie i rockowe zdecydowanie ustąpiły miejsca wpływom jazzowym. Dominują tutaj utwory instrumentalne, utrzymane w niespiesznym tempie, stonowane brzmieniowo, o raczej melancholijnym, relaksującym charakterze ("Eternal Caravan of Reincarnation", "Waves Within", "Song of the Wind", "Every Step of the Way", oraz wręcz ambientowy "Future Primitive"). Świetnie się tego słucha, choć potrzeba odpowiedniego nastroju.

Ale znalazły się tu także dwa bardziej energetyczne instrumentale - mocno funkowy "Look Up (to See What's Coming Down)", oraz przywołujący latynoski klimat poprzednich albumów "La Fuente del Ritmo". Album zawiera także trzy utwory z partiami wokalnymi. "Just in Time to See the Sun" i "Stone Flower", za sprawą charakterystycznego głosu i brzmienia organów Roliego, oraz nieco ostrzejszym partiom gitarowym, także wywołują skojarzenia z wcześniejszą twórczością grupy. Choć w tym drugim elementy te zostały zestawione z melancholijnym klimatem charakterystycznym dla tego albumu. "All the Love of the Universe" - zaśpiewany przez stałego współpracownika grupy, Rico Reyesa - całkiem przekonująco łączy wpływy jazzowe, rockowe, funkowe i latynoskie, a także fragmenty melancholijne z bardziej energetycznymi.

"Caravanserai" to przejściowy album, wciąż zawierający charakterystyczne cechy poprzednich dokonań zespołu, ale wyraźnie już skierowany w stronę bardziej jazzowego grania, które miało na kilka kolejnych lat w pełni pochłonąć Carlosa Santanę (nie tylko na albumach grupy, ale także solowych projektach z Johnem McLaughlinem i Alice Coltrane). Longplay sprzedawał się całkiem nieźle, mimo braku singli, ale zapewne było to efektem wcześniej wyrobionej marki - kolejne wydawnictwa zespołu osiągać miały już coraz mniejsze sukcesy. Tym samym, potwierdziły się obawy przedstawicieli wytwórni, że wydanie takiego albumu, jak "Caravanserai", będzie dla grupy "komercyjnym samobójstwem". Pod względem artystycznym jest to jednak niewątpliwy sukces.

Ocena: 8/10



Santana - "Caravanserai" (1972)

1. Eternal Caravan of Reincarnation; 2. Waves Within; 3. Look Up (to See What's Coming Down); 4. Just in Time to See the Sun; 5. Song of the Wind; 6. All the Love of the Universe; 7. Future Primitive; 8. Stone Flower; 9. La Fuente del Ritmo; 10. Every Step of the Way

Skład: Carlos Santana - gitara (2-6,8-10), wokal (6), instr. perkusyjne (1,8); Gregg Rolie - instr. klawiszowe, wokal (4,8); Neal Schon - gitara (1,3-6,8,10); Douglas Rauch - bass (2-6), gitara (2,3); Tom Rutley - bass (1,6,8-10); Michael Shrieve - perkusja i instr. perkusyjne; José Areas - instr. perkusyjne; James Mingo Lewis - instr. perkusyjne
Gościnnie: Wendy Haas - pianino (1,8); Hadley Caliman - saksofon (1), flet (10); Douglas Rodrigues - gitara (2); Rico Reyes - wokal (6); Lenny White - instr. perkusyjne; Armando Peraza - instr. perkusyjne (8,9); Tom Coster - pianino elektryczne (9)
Producent: Carlos Santana i Michael Shrieve


18 grudnia 2016

[Recenzja] Roy Harper - "Folkjokeopus" (1969)



Trzeci album Roya Harpera można podzielić na dwie części. Do pierwszej należą utwory o bardzo psychodelicznym i ewidentnie żartobliwym charakterze. Jak saloonowy "Manana", czy śpiewane irytującym falsetem "She's the One" i "Composer of Love". Ale też całkiem przyjemne, piosenkowe "Sgt. Sunshine" (nie tylko tytułem wywołujący skojarzenia z Beatlesami) i "Exercising Some Control" (przypominający z kolei barrettowski Pink Floyd). Longplay ma też drugie, bardziej poważne i, nie ma co ukrywać, ciekawsze oblicze. Inspirowany muzyką dalekowschodnią, oparty na akompaniamencie sitaru "In the Time of Water", posiada nie tylko fantastyczny klimat, ale także prześliczną melodię. Ponad ośmiominutowy, w większości instrumentalny "One for All" to natomiast porywający popis gry na gitarze akustycznej. Choć stanowi ona całe instrumentarium, na pewno nie można narzekać na monotonię. Najważniejszym utworem jest jednak "McGoohan's Blues" - hołd dla brytyjskiego aktora Patricka McGoohana. Wbrew tytułowi, nie ma nic wspólnego z bluesem - to ponad 17-minutowa kompozycja w stylu Boba Dylana, z bardzo długim tekstem, przez większość czasu śpiewanym do jednostajnego akompaniamentu gitary akustycznej. Jest w tym pewna monotonia, ale jednak coś sprawia, że trudno się od tego utworu oderwać. Dopiero w ostatnich pięciu minutach zaczyna się dziać nieco więcej, zmienia się melodia i dochodzą kolejne instrumenty - w tym pianino Nicky'ego Hopkinsa.

"Folkjokeopus" to bardzo niespójny album, brzmiący jakby ktoś wymieszał utwory co najmniej dwóch różnych wykonawców i wydał je na jednej płycie. Roy Harper zdecydowanie lepiej wypada w tych folkowych utworach, w których może popisać się wirtuozerską grą na gitarze akustycznej i talentem do tworzenia rewelacyjnych melodii. Natomiast te psychodeliczne utwory mają swój urok, lecz ich poziom jest zdecydowanie poniżej umiejętności Harpera.

Ocena: 7/10



Roy Harper - "Folkjokeopus" (1969)

1. Sgt. Sunshine; 2. She's the One; 3. In the Time of Water; 4. Composer of Life; 5. One for All; 6. Exercising Some Control; 7. McGoohan's Blues; 8. Manana

Skład: Roy Harper - wokal, gitara, sitar
Gościnnie: Nicky Hopkins - pianino; "Russ" - bass; Clem Cattini - perkusja; Jane Scrivener - wokal (1); Ron Geesin - ?; Mox Gowland - ?
Producent: Shel Talmy


15 grudnia 2016

[Recenzja] Monarch - "Two Isles" (2016)



To jedno z moich przypadkowych tegorocznych odkryć. Rzadko sięgam po współczesne wydawnictwa nieznanych mi wykonawców. Ale bywa, że coś mnie w nich zachęci do sprawdzenia. W tym wypadku była to okładka, dość jednoznacznie wskazująca na muzyczną zawartość longplaya. Nawiązanie do okładek z wczesnych lat 60. to sygnał, że będzie to granie w stylu retro, zaś kolorowa grafika sugeruje inspirację rockiem psychodelicznym. I to właściwie wystarczyłoby za opis debiutanckiego albumu kalifornijskiego zespołu Monarch. Młodzi muzycy postanowili oddać hołd muzyce z czasów, kiedy jeszcze nie było ich na świecie. To nic nowego, takich grup są dzisiaj setki. Jedne lepsze, inne gorsze, ale wszystkie odtwórcze. Czy jest zatem coś, co odróżnia "Two Isles" od propozycji licznej konkurencji?

Może to, że muzycy prezentują naprawdę spore umiejętności wykonawcze, wybijające się ponad retrorockową średnią. Nad całością zdecydowanie dominują partie gitarzystów - których w zespole jest trzech - grających wyjątkowo, jak na dzisiejsze czasy, długie solówki, przywołujące klimat klasycznego rocka. Wielbiciele wczesnego The Allman Brothers Band czy Wishbone Ash powinni być oczarowani. Album składa się z zaledwie sześciu utworów o łącznym czasie trwania niewiele ponad pół godziny. Przeważnie utrzymane są w wolnym tempie i raczej łagodne brzmieniowo, choć nie brakuje ostrzejszych fragmentów (szczególnie w utworze "Sedna's Fervor"). Przyjemnie pulsująca sekcja rytmiczna, z wyrazistym basem, stanowi podkład dla swobodnych, bardzo klimatycznych popisów gitarzystów, wprowadzając słuchacza w relaksujący nastrój. Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić, to byłaby to warstwa wokalna. Właściwie problem ten dotyczy wszystkich współczesnych, szczególnie tych retrorockowych, zespołów - praktycznie wszystkie mają bezbarwnych wokalistów, o brzydkiej barwie i małej ekspresji. Niestety, dotyczy to także Dominica Denholma. W przypadku takiego zespołu, jak Monarch, jest to szczególnie irytujące, bo muzyka zawarta na "Two Isles" robiłaby jeszcze lepsze wrażenie, gdyby pozostała w całości instrumentalna. Wówczas album, szczególnie słuchany w ciemności, samotności i skupieniu, mógłby jeszcze bardziej relaksować i hipnotyzować, wręcz przenosząc słuchacza w inny świat, równie barwny, co okładka longplaya. Taki zresztą był niegdyś cel psychodelicznego rocka, nierzadko tworzonego pod wpływem różnych substancji.

Ogólnie jednak, "Two Isles" to naprawdę udany debiut. W żadnym wypadku nie jest to granie rewolucyjne, za to rewelacyjnie przywołujące klimat starego rocka. Wykonanie instrumentalne jest tu na znacznie wyższym poziomie, niż u większości retrorockowych grup. Pod względem kompozytorskim nie będę oceniał tego albumu, bo to po prostu ten rodzaj grania, w którym liczy się improwizacja i budowanie nastroju. W przyszłości muzycy powinni jednak rozejrzeć się za innym wokalistą, a najlepiej przerzucić się na granie instrumentalne.

Ocena: 7/10



Monarch - "Two Isles" (2016)

1. Two Isles; 2. Hundreds, Thousands, Millions; 3. Assent; 4. Dancers of the Sun; 5. Sedna's Fervor; 6. Shady Maiden

Skład: Dominic Denholm - wokal i gitara; Nate Burns - gitara; Thomas Dibenedetto - gitara; Matt Weiss - bass; Andrew Ware - perkusja i instr. perkusyjne
Producent: Brian Ellis


14 grudnia 2016

[Recenzja] Jeff Healey - "Heal My Soul" (2016)



25 marca br. Jeff Healey obchodziłby swoje 50. urodziny. Z tej okazji wydany został nowy album nieżyjącego od ośmiu lat muzyka, zatytułowany "Heal My Soul". To zbiór utworów, zarejestrowanych prawdopodobnie jakoś na przełomie wieków - wówczas niedokończonych, dopiero współcześnie zmiksowanych i uzupełnionych nowymi partiami sesyjnych muzyków. Album ten poznałem już w okolicach premiery i zrecenzowałem na potrzeby innej strony. Tutaj planowałem wcześniej omówić poprzednie wydawnictwa Healeya, na co jednak nie starczyło mi czasu. Prawdopodobnie opiszę je w przyszłości, natomiast recenzji "Heal My Soul" nie mogę odłożyć na później - to jedno z ciekawszych wydawnictw tego roku, zasługujące na dłuższy tekst, a nie tylko wzmiankę w podsumowaniu ostatnich dwunastu miesięcy.

Na początek chciałbym w kilku zdaniach opowiedzieć o samym Jeffie Healeyu, bo nazwisko to może nie być znane Czytelnikom. Urodził się w Kanadzie i we wczesnym dzieciństwie stracił wzrok, z powodu choroby nowotworowej oczu. Bardzo szybko zainteresował się muzyką, przede wszystkim bluesem i rockiem. Już w wieku trzech lat umiał grac na gitarze. Ponieważ jednak nigdy nie widział jak się na niej gra, wymyślił swój własny sposób, trzymając ją na kolanach. W wieku kilkunastu lat założył swój pierwszy zespół, kwartet Blue Direction. Jednak pierwszym istotnym składem było utworzone w 1985 roku trio The Jeff Healey Band, które w latach 1988-2000 wydało pięć albumów studyjnych, wypełnionych muzyką bluesrockową, przywołującą klimat późnych lat sześćdziesiątych i pierwszej połowy następnej dekady. Zespół chętnie zresztą wzbogacał własny materiał utworami z tamtej epoki, a gościnnie w nagraniach brali udział tacy muzycy, jak George Harrison, Jeff Lynne, czy Mark Knopfler. Sam Healey współpracował natomiast z takimi wykonawcami, jak John Mayall, Eric Clapton, Jack Bruce, The Rolling Stones, czy Ian Gillan (brał udział w nagraniu nowej wersji "When a Blind Man Cries" na album "Gillan Inn").

Z czasem jednak Healeya zaczęła bardziej pociągać inna muzyka - klasyczny jazz z lat 20. i 30. ubiegłego wieku. The Jeff Healey Band został rozwiązany, a Jeff powołał do życia nowy skład, nazwany Jeff Healey's Jazz Wizards. Pod tym szyldem ukazały się trzy albumy. Z czasem jednak muzyk zatęsknił za bluesem, czego dowodem jest wydany w 2008 roku album "Mess of Blues". Niestety, Healey nie doczekał jego premiery - zaledwie miesiąc wcześniej zmarł na raka płuc. Dość szybko w sklepach pojawiły się kolejne pośmiertne wydawnictwa. W 2009 roku ukazał się koncertowy album "Songs from the Road" (z bluesowym i rockowym repertuarem), a rok później studyjny "Last Call", zawierający przeróbki jazzowych standardów, zarejestrowane w 2007 roku. Później nastąpiła długa cisza wydawnicza - trwająca aż do tego roku. Choć w opisie "Heal My Soul" brakuje informacji, kiedy zawarty na nim materiał został zarejestrowany, to sądząc po jego bluesrockowym charakterze i udziale muzyków The Jeff Healey Band - basista Joe Rockman i perkusista Tom Stephen - można z całą pewnością stwierdzić, że powstał jeszcze w XX wieku.

Album rozpoczyna się od bardzo energetycznego "Daze of the Night". Hard rockowe brzmienie, bluesowe zagrywki gitarowe Jeffa, oraz świetna, chwytliwa linia melodyczna, to główne cechy tego kawałka. Podobnego grania tutaj nie brakuje (np. "Moodswing", "Please"), dominuje jednak nieco łagodniejsze brzmieniowo granie. Rewelacyjnie wypada "I Misunderstood" (oryginalnie wykonywany przez Richarda Thompsona, muzyka znanego z folkowego Fairport Convention), od którego melodii naprawdę ciężko się uwolnić. Healey daje tutaj najlepsze popisy wokalne i gitarowe na całym albumie. Bardzo przyjemnie wypada także autorski "Love In Her Eyes", ze świetną współpracą gitary elektrycznej i akustycznej. Rozczarowuje natomiast "Kiss the Ground You Walk On", ze względu na strasznie banalny refren. Niejako przeciwieństwo tych pogodnych utworów stanowi klimatyczny blues "Temptation" - kolejny mocny punkt albumu. Drugim bardzo bluesowym utworem jest "Put the Shoe on the Other Foot". Album zawiera także kilka bardziej stonowanych utworów, w których dominują brzmienia akustyczne. Do nich należy uroczy, choć trochę monotonny "Baby Blue", a także przepiękny "All the Saints", oparty na ascetycznym akompaniamencie gitary, oraz nieco bardziej dynamiczny i przebojowy, ale wciąż balladowy "It's the Last Time", z fantastycznymi solówkami Healeya.

"Heal My Soul", jak na album z odrzutami, prezentuje się naprawdę dobrze. Kilka utworów wypada naprawdę rewelacyjnie, pozostałe też przeważnie nie schodzą poniżej przyzwoitego poziomu. Zadziwiające, że tak dobry materiał musiał tyle lat czekać na swoją premierę.

Ocena: 7/10



Jeff Healey - "Heal My Soul" (2016)

1. Daze of the Night; 2. Moodswing; 3. Baby Blue; 4. I Misunderstand; 5. Please; 6. Love in Her Eyes ; 7. Temptation; 8. Kiss the Ground You Walk on; 9. All the Saints; 10. Put the Shoe on the Other Foo; 11. Under a Stone; 12. It's The Last Time

Skład: Jeff Healey - wokal, gitara i bass; Joe Rockman - bass; Tom Stephen - perkusja i instr. perkusyjne
Gościnnie: Philip Sayce - gitara; Paul Kehayas - bass, gitara i instr. klawiszowe; Dean Glover - perkusja i instr. perkusyjne
Producent: Roger Costa


13 grudnia 2016

[Recenzja] Soft Machine - "Fourth" (1971)



Na "Czwórce" muzycy Soft Machine jeszcze dalej zapuszczają się w jazzowe rejony. To już właściwie nawet nie jazz rock, a free jazz. Zawarta tutaj muzyka jest jeszcze bardziej skomplikowana i złożona, chociażby pod względem rytmicznym, ponadto jeszcze bardziej zredukowana została warstwa melodyczna. Kompozycje, w charakterystyczny dla jazzu sposób, zaczynają się od krótkiego tematu, a następnie przechodzą w rozbudowane improwizacje. Jest to tez pierwszy w całości instrumentalny album zespołu (czemu sprzeciwiał się Robert Wyatt, który wkrótce potem odszedł z grupy). Czy to znaczy, że rockowy słuchacz nie znajdzie tu nic dla siebie? Niekoniecznie, bo choć niewiele - jeśli w ogóle - tu charakterystycznych dla rocka elementów, to album ma naprawdę sporo mocy i czasami naprawdę ciężkie brzmienie.

Rozpoczyna się od rewelacyjnego, dziewięciominutowego "Teeth" - zróżnicowanej, pełnej kontrastów kompozycji Mike'a Ratledge'a. Delikatne partie pianina elektrycznego i kontrabasu zestawione zostały z ostrym, agresywnym brzmieniem sekcji dętej i przesterowanej gitary basowej, a całość napędza bardzo intensywna, gęsta gra Wyatta. Utwór stanowi doskonały przykład zespołowej improwizacji, w której każdy muzyk zdaje się walczyć z pozostałymi o pierwszeństwo, a zarazem wszyscy grają w perfekcyjnej harmonii. "Kings and Queens", autorstwa Hugha Hoppera, to dla odmiany bardziej stonowany, klimatyczny utwór. Oparty na prostym basowym motywie, stanowiącym podkład dla popisów pozostałych muzyków. Całkowitym przeciwieństwem tego utworu jest następujący po nim "Fletcher's Blemish", będący kompozytorskim debiutem Eltona Deana. Choć w tym wypadku ciężko mówić o kompozycji - to całkowita improwizacja, pozbawiona śladów melodii, zdominowana przez atonalne, wręcz chaotyczne partie dęciaków i perkusji.

Całą drugą stronę winylowego wydania wypełnia kompozycja Hoppera, "Virtually", podzielona na cztery części. "Part 1" rozpoczyna się całkiem melodyjnym tematem, stopniowo i bardzo płynnie rozwijanym, z konsekwentnie poszerzanym instrumentarium, choć na pierwszy plan wybijają się partie kontrabasu i pianina elektrycznego. Część druga zdominowana jest przez ostre brzmienie saksofonu, której przez pierwszą, powolną połowę towarzyszy dysharmoniczny podkład sekcji rytmicznej, natomiast w drugiej, szybszej, muzycy zaczynają ze sobą współpracować, dzięki czemu pojawia się nawet całkiem chwytliwa melodia. "Part III" przynosi wyciszenie, w całości składa się z atonalnych, niemelodycznych dźwięków różnych instrumentów, w tym dominującego w drugiej połowie przesterowanego basu. W finałowej części muzycy wracają do głównego tematu, znów się robi nieco bardziej melodyjnie, choć nastrój jest raczej stonowany.

Świetny album. Co prawda, nie tak przełomowy i bardziej hermetyczny od "Third", skierowany do wąskiego grona odbiorców (zarówno rockowi, jak i jazzowi ortodoksi uznają go za kuriozum), a nawet stanowiący pewien krok wstecz wobec swojego poprzednika (tym razem muzycy zrezygnowali z eksperymentów z elektroniką). Wciąż jednak jest to bardzo intrygująca i doskonale zagrana muzyka.

Ocena: 9/10



Soft Machine - "Fourth" (1971)

1. Teeth; 2. Kings and Queens; 3. Fletcher's Blemish; 4. Virtually Part 1; 5. Virtually Part 2; 6. Virtually Part 3; 7. Virtually Part 4

Skład: Mike Ratledge - instr. klawiszowe; Elton Dean - saksofon, saxello; Hugh Hopper - bass; Robert Wyatt - perkusja i instr. perkusyjne
Gościnnie: Roy Babbington - kontrabas (1,3,4,6); Nick Evans - puzon (1,2,4); Alan Skidmore - saksofon (1,6); Jimmy Hastings - klarnet basowy (1,6), flet (6); Mark Charig - kornet (2-4)
Producent: Soft Machine


9 grudnia 2016

[Recenzja] Cream - "Farewell Concert" DVD (2001)



Dokładnie pięćdziesiąt lat temu ukazał się album "Fresh Cream" - debiut jednej z największych grup w historii rocka, Cream. Tworzyli ją wybitni muzycy, uznawani w tamtym czasie za prawdziwych wirtuozów swoich instrumentów: basista Jack Bruce, gitarzysta Eric Clapton, oraz perkusista Ginger Baker. Niestety, trio od razu wpadło w szpony chciwych producentów i menadżerów, którzy chcieli wykorzystać ich talent i popularność do własnych korzyści materialnych. Dlatego też wspomniany album nie pokazywał na co naprawdę stać zespół - wypełnia go głównie komercyjny materiał z pogranicza rocka psychodelicznego, bluesa i niestety także popu (chlubny wyjątek stanowią utwory "Spoonful" i "Toad", pokazujące ambicje zespołu). Na kolejnych albumach było już nieco lepiej, muzycy mieli większą wolność artystyczną. Co prawda, na "Disraeli Gears" jeszcze słychać kompromisy z wytwórnią, ale już "Wheels of Fire" w pełni wypełniony jest rasowym blues rockiem.

Prawdziwe Cream można było jednak usłyszeć wyłącznie na koncertach - cechowało je mnóstwo energii i porywające, długie improwizacje, oparte na doskonałej interakcji muzyków. Nie było w tamtym czasie zespołu, którego występy mogłyby przebić brytyjskie trio. Zapisy jego występów do dziś ekscytują. Szkoda tylko, że poszczególne nagrania zostały wydane w małych ilościach, na kilku różnych wydawnictwach ("Wheels of Fire", "Goodbye", "Live Cream" i "Live Cream II"). Żadne z nich nie oddaje w pełni tego, jak wyglądały koncerty grupy. Gdyby tak zebrać ich najlepsze fragmenty i wydać razem - byłaby to jedna z najlepszych koncertówek w historii rocka. W aktualnej formie żadna nie może aspirować do tego miana. Niestety, równie ubogo prezentuje się wideografia Cream - zachował się tylko jeden kompletny zapis koncertu grupy. Chodzi oczywiście o pożegnalny występ zespołu, który odbył się 26 listopada 1968 roku w londyńskiej Royal Albert Hall.

Materiał powstał na potrzeby telewizyjnej emisji. W 1987 roku został wydany na kasecie VHS, a dwanaście lat później na DVD - niestety, w wersji okrojonej o część utworów. Dopiero wznowienie z 2001 roku zawiera cały film. Mocno niestety rozczarowujący. Jakość dźwięku i obrazu pozostawia naprawdę wiele do życzenia. A jeszcze gorzej wygląda kwestia realizacji. Materiał został pocięty, zmieniono kolejność utworów (wyraźnie widać i słychać cięcia), powstawiano pomiędzy nimi nic nie wnoszące fragmenty wywiadów z muzykami, mówiącymi o swojej technice gry, dodano także narrację Patricka Allena - i to, o zgrozo, nie tylko pomiędzy utworami ("Spoonful" nagle zostaje na chwile wyciszony i pojawia się głos narratora). Kamerzyści powinni dostać zakaz wykonywania zawodu - przez większość czasu widać przesadne, wręcz intymne, zbliżenia na twarze muzyków, rzadko kiedy można zobaczyć ich instrumenty, a chyba ani razu nie ma ujęcia obejmującego całą scenę. Przy tej całej opisanej wyżej amatorszczyźnie, aż tak bardzo nie rażą psychodeliczne efekty zasłaniające obraz w kilku utworach - to po prostu znak tamtych czasów.

Mimo wszystko, cieszy możliwość zobaczenia Bruce'a, Bakera i Claptona w szczytowym (pod względem artystycznym, a dla dwóch pierwszych także komercyjnym) momencie ich karier. Mimo złego brzmienia, oraz gów... fatalnej pracy kamerzystów i montażystów, naprawdę można tu poczuć magię występów Cream. Świetnie dobrany jest repertuar. Muzycy zagrali swoje największe przeboje ("Sunshine of Your Love", "White Room"), ale postawili przede wszystkim na utwory, w których mogli w pełni pokazać swój talent. Rozbudowane wersje "Spoonful" i "I'm So Glad" to doskonałe przykłady zespołowej improwizacji, z wzorową interakcją, wyczuciem i wielką wyobraźnią. Nigdy później, w żadnym swoim projekcie, ani nawet podczas krótkiej reaktywacji Cream w 2005 roku, nie zbliżyli się do tego poziomu. Najlepsze jest to, że niektórzy muzycy w tamtym czasie się nie znosili (stąd też decyzja o zakończeniu działalności), co jednak nie przeszkodziło im zachować doskonałej harmonii na scenie. Są też porywające solowe popisy - Claptona w jego sztandarowym "Crossroads", oraz Bakera w "Toad". Ale dla mnie największym bohater tego występu jest Bruce, który sprawnie łączy rolę głównego wokalisty z prawdziwie wirtuozerską grą na basie. Najlepiej wyszło mu to chyba w klasycznym bluesie "Sitting on Top of the World".

"Farewell Concert" to dla współczesnych wielbicieli rocka jedyna możliwość "zobaczenia" koncertu Cream. I dlatego trzeba się cieszyć, że choć takie wydawnictwo istnieje. Innego nie ma i prawdopodobnie nie będzie - trzeba więc zaakceptować jego wszelkie niedoskonałości. Realizacja jest koszmarna, ale muzycy grają wspaniale, jak przystało na jeden z największych zespołów w historii rocka.

Ocena: 7/10

PS. Oczywiście jest jeszcze DVD "Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005" zawierający fragmenty występów z 2005 roku. Ale to już nie jest prawdziwy Cream. W skrócie wyglądało to tak: gwiazdor Clapton zlitował się nad dwoma dawnymi kolegami, których kariery muzyczne po rozpadzie zespołu nie przynosiły komercyjnych sukcesów, i pozwolił im dołączyć do siebie na scenie, by pograć razem stare utwory - w zachowawczych, mniej improwizowanych wersjach, aby nie zanudzić claptonowskiej publiczności, nieprzywykłej do ambitnego grania.



Cream - "Farewell Concert" DVD (2001)

1. Sunshine of Your Love; 2. White Room; 3. Politician; 4. Crossroads; 5. Steppin' Out; 6. Sitting on Top of the World; 7. Spoonful; 8. Toad; 9. I'm So Glad

Skład: Jack Bruce - wokal i gitara; Eric Clapton - gitara, dodatkowy wokal; Ginger Baker - perkusja i instr. perkusyjne
Gościnnie: Patrick Allen - narracja
Producent: Robert Stigwood
Reżyser: Tony Palmer


8 grudnia 2016

Rock in Peace: Greg Lake 10.11.1947 - 7.12.2016



Wczoraj odszedł jeden z najlepszych rockowych wokalistów, Greg Lake. Kolejna śmierć w tym tragicznym dla muzyki roku. Dla mnie najsmutniejsza. "In the Court of the Crimson King" i "In the Wake of Poseidon" to nie tylko jedne z najwspanialszych albumów w historii rocka, ale także jedne z moich ulubionych, najczęściej słuchanych. Dziś na pewno je odtworzę. Twórczość Emerson, Lake & Palmer też sobie przypomnę. Na pewno "Trilogy", z rewelacyjnie zaśpiewanymi przez Grega "The Endless Enigma" i "From the Beginning". Zaledwie kilka dni temu kupiłem album "Brain Salad Surgery", który jeszcze nawet do mnie nie dotarł. Przystępując do jego licytacji nie mogłem przypuszczać, że pierwszemu odtworzeniu będą towarzyszyć tak smutne okoliczności.

Nie umieszczę tym razem biografii - można ją znaleźć na wielu innych stronach. Zakończę cytatem z jednego z najgenialniejszych utworów, jakie kiedykolwiek powstały, a którego od dziś będę słuchał z jeszcze większymi emocjami:

Confusion will be my epitaph
As I crawl a cracked and broken path
If we make it we can all sit back and laugh
But I fear tomorrow I'll be crying
Yes I fear tomorrow I'll be crying
Yes I fear tomorrow I'll be crying


7 grudnia 2016

[Recenzja] John Mayall - "Moving On" (1973)



"Moving On" to w pewnym sensie kontynuacja i uzupełnienie "Jazz Blues Fusion". Kolejna koncertówka - tym razem zarejestrowana 10 lipca 1972 roku w Los Angeles - zawierająca wyłącznie premierowe utwory (autorstwa Johna Mayalla) utrzymane na pograniczu bluesa, jazzu i rocka. W międzyczasie dość znacząco zmienił się skład: perkusistę Rona Selico zastąpił stary znajomy Mayalla, Keef Hartley, a ponadto doszło czterech nowych muzyków - kontrabasista Victor Gaskin (znany m.in. ze współpracy z Duke'em Ellingtonem), a także Charles Owens, Fred Jackson i Ernie Watts, którzy wzbogacili sekcję dętą. Tym samym skład rozrósł się do dektetu, czyli dziesięciorga muzyków*.

Największą atrakcją albumu są utwory, w których najbardziej zacierają się granice między bluesem, jazzem i rockiem. Doskonałym przykładem tej jazz-bluesowej fuzji jest otwierający całość, dziewięciominutowy "Worried Mind", zawierający solówki niemal wszystkich muzyków, a także podobnie rozimprowizowany "Things Go Wrong", czy finałowy "High Pressure Living", z porywającym saksofonowym solem Wattsa. Ale liczą się tutaj nie tylko instrumentalne popisy. "Keep Your Country Green" czy tytułowy "Moving On" to bardziej zwarte utwory, zwracające uwagę przede wszystkim świetnymi, bardzo chwytliwymi melodiami. Choć nie sposób nie wspomnieć o fantastycznej solówce Freddy'ego Robinsona w drugim z nich. Pozostałe utwory raz bliższe są jazzu ("Do It"), raz bluesa ("Red Sky", "Reasons"), a czymś zupełnie innym od wszystkiego jest kompozycja "Christmas '71" - przepiękna ballada, z zaskakująco dobrym, subtelnym śpiewem Mayalla i rewelacyjnymi partiami Owensa na flecie, który zdecydowanie dominuje tu nad innymi instrumentami. To jeden z najbardziej nietypowych utworów w dorobku Johna, a zarazem jego najpiękniejsza kompozycja.

"Moving On" niewiele ustępuje swojemu poprzednikowi, "Jazz Blues Fusion". To świetne rozwinięcie pomysłów z tamtego longplaya, z równie porywającym wykonaniem i dobrymi kompozycjami. Polecam.

Ocena: 8/10

* Właściwie w języku polskim nie występuje określenie na zespół składający się z dziesięciu muzyków (wyliczanka kończy się na nonecie, potem jest już orkiestra - co dziwnie by brzmiało jako określenie zespołu bluesowego), więc posłużyłem się angielskim słowem "dectet", spolszczając jego pisownię (na takiej samej zasadzie, jak tłumaczy się słowa "octet" i "decade").



John Mayall - "Moving On" (1973)

1. Worried Mind; 2.  Keep Your Country Green; 3. Christmas '71; 4. Things Go Wrong; 5. Do It; 6. Moving On; 7. Red Sky; 8. Reasons; 9. High Pressure Living

Skład: John Mayall - wokal, gitara, instr. klawiszowe, harmonijka; Freddy Robinson - gitara; Larry Taylor - bass; Victor Gaskin - kontrabas; Keef Hartley - perkusja; Charles Owens - flet i saksofon; Clifford Solomon - saksofon; Fred Jackson - saksofon; Ernie Watts - saksofon; Blue Mitchell - trąbka
Producent: John Mayall


6 grudnia 2016

[Recenzja] Nucleus - "Elastic Rock" (1970)



W czasie, gdy muzycy Soft Machine dopiero szykowali się do sesji nagraniowych swojego przełomowego albumu "Third", do sklepów trafiło dzieło innej brytyjskiej grupy zafascynowanej elektrycznym jazzem Milesa Davisa. Zespół nazywał się Nucleus i został założony w 1969 roku, z inicjatywy niejakiego Iana Carra, doświadczonego trębacza jazzowego (a w późniejszych latach dziennikarza muzycznego i autora biografii Davisa). Po blisko dekadzie wykonywania tradycyjnego jazzu, coraz bardziej znużony jego ograniczającą konwencją, postanowił stworzyć coś zupełnie nowego. Zebrał więc wokół siebie kilku utalentowanych muzyków, o równie otwartych umysłach, z którymi mógł zrealizować swój zamysł. Po ledwie kilku tygodniach wspólnego grania, muzycy zarejestrowali swój debiutancki album, "Elastic Rock".

Nie ma co ukrywać, że w znacznym stopniu jest to album jazzowy. W całości składający się z instrumentalnych utworów, opartych na solowych lub grupowych improwizacjach. Wrażenie to pogłębia fakt, że dominują tu przede wszystkim partie instrumentów dętych; trąbki, skrzydłówki, saksofonów, fletu i oboju (co bynajmniej nie znaczy, że pozostali muzycy pełnią li tylko rolę akompaniatorów). Z drugiej strony, na pewno nie jest to tradycyjny jazz. Instrumentarium zazwyczaj jest zelektryfikowane, nie brakuje tu brzmień gitarowych (w niektórych utworach, jak w tytułowym "Elastic Rock", "Twisted Track" czy energetycznym "Earth Mother", partie Chrisa Speddinga wychodzą na pierwszy plan), a sekcja rytmiczna gra z rockową dynamiką. Muzycy preferują zwarte utwory, rzadko przekraczające długość trzech minut. Największym wyjątkiem od tej reguły jest niemal dziewięciominutowy "Torrid Zone", powoli rozwijający główny temat, wprowadzając słuchacza w nieco transowy nastrój, ale zachwycając także solowymi popisami muzyków. Większość kompozycji płynnie przechodzi w kolejne, dzięki czemu album sprawia wrażenie spójnej i przemyślanej całości.

Zawartość "Elastic Rock" znacznie się różni od twórczości zafascynowanych jazzem grup rockowych, jak np. Colosseum czy nawet Soft Machine. Zdecydowanie bardziej przypomina jazz fusion Davisa i innych jazzmanów zainspirowanych rockiem. I w związku z tym, nie sądzę, aby album miał jakiekolwiek szanse trafienia do ortodoksyjnych słuchaczy rocka. Natomiast z pewnością zachwyci osoby otwarte na jazz lub przynajmniej jazz rock.

Ocena: 8/10



Nucleus - "Elastic Rock" (1970)

1. 1916; 2. Elastic Rock; 3. Striation; 4. Taranaki; 5. Twisted Track; 6. Crude Blues, Part I; 7. Crude Blues, Part II; 8. 1916: The Battle of Boogaloo; 9. Torrid Zone; 10. Stonescape; 11. Earth Mother; 12. Speaking for Myself, Personally, in My Own Opinion, I Think...; 13. Persephones Jive

Skład: Ian Carr - trąbka i skrzydłówka; Karl Jenkins - obój, saksofon i instr. klawiszowe; Brian Smith - saksofon i flet; Chris Spedding - gitara; Jeff Clyne - bass i kontrabas; John Marshall - perkusja i instr. perkusyjne
Producent: Peter King


5 grudnia 2016

[Recenzja] Blood Ceremony - "Lord of Misrule" (2016)



Czwarty album Kanadyjczyków z Blood Ceremony ukazał się na początku tego roku. Wielokrotnie chwaliłem grupę za to, że czerpiąc z klasycznych wzorców, stworzyła swój rozpoznawalny i dość oryginalny styl. Pytanie tylko, jak długo można taki styl eksploatować? Zespoły, które osiągnęły już sukces, mają ten luksus, że mogą pozwolić sobie na zmianę kierunku, a i tak pozostaną w centrum uwagi. Jednak dla zespołu pokroju Blood Ceremony, mającego wąskie grono fanów, taki krok byłby prawdopodobnie komercyjnym samobójstwem. Nie chcąc stracić dotychczasowej publiczności, muzycy są zmuszeni trzymać się pewnej konwencji. A słuchając "Lord of Misrule" mam wrażenie, że są już tą konwencją nieco zmęczeni.

Bo ileż można grać utwory oparte na tym samym pomyśle - zestawieniu sabbathowych riffów z tullowym fletem i/lub purplowymi organami i/lub brzmieniami akustycznymi. Słuchając takich utworów, jak "The Devil's Widow", "The Rogue's Lot" i tytułowy "Lord of Misrule", mam wrażenie, że gdzieś już je słyszałem, na którymś z poprzednich albumów Blood Ceremony, tylko, że w lepszych wersjach. W tym wyeksploatowanym stylu utrzymany jest jeszcze "Old Fires", ale to akurat całkiem zgrabny kawałek, z dobrym riffowaniem i niezłą warstwą melodyczną. Album ma też drugie oblicze - utwory, w których muzycy nieśmiało próbują czegoś innego. "Loreley", "Flower Phantoms" i "Half Moon Street" to właściwie popowe kawałki, tylko cięższe brzmieniowo. Takie radosne granie nie pasuje mi do tej grupy. W dodatku dwa pierwsze nachalnie kojarzą się z twórczością Ghost - jedynie brzmienie jest bardziej klasycznie rockowe. Poza tym mamy tu kontynuacje eksperymentów z poprzedniego albumu, 'The Eldricht Dark", w postaci dwóch akustycznych, folkowych utworów. "The Weird of Finistère" wypada przyjemnie, choć trochę monotonnie, za to "Things Present, Things Past" bardzo ładnie wieńczy całość. Może właśnie w takim kierunku zespół powinien pójść na kolejnych albumach?

Z jednej strony słyszalne zmęczenie własnym stylem, a z drugiej - nie zawsze udane próby odświeżenia go. Tak w skrócie prezentuje się czwarty album w dyskografii Blood Ceremony. Jak dotąd najsłabszy, zawierający najmniej wyrazistych utworów. Wszystko jest oczywiście profesjonalnie wykonane i może się podobać osobom, które nie miały do czynienia z wcześniejszymi dokonaniami grupy. Dla tych, co mieli, będzie to tylko powtórka z rozrywki, z kilkoma ciekawymi momentami.

Ocena: 6/10



Blood Ceremony - "Lord of Misrule" (2016)

1. The Devil's Widow; 2. Loreley; 3. The Rogue's Lot; 4. Lord of Misrule; 5. Half Moon Street; 6. The Weird of Finistère; 7. Flower Phantoms; 8. Old Fires; 9. Things Present, Things Past

Skład: Alia O'Brien - wokal, flet, instr. klawiszowe; Sean Kennedy - gitara, dodatkowy wokal; Lucas Gadke - bass, dodatkowy wokal; Michael Carrillo - perkusja, dodatkowy wokal
Producent: Liam Watson


4 grudnia 2016

[Recenzja] Roy Harper - "Come Out Fighting Ghengis Smith" (1968)



Debiutancki album Roya Harpera, "Sophisticated Beggar", zwrócił na niego uwagę przedstawicieli wytwórni CBS Records, którzy zdecydowali się podpisać z nim kontrakt. Dzięki temu, kolejny album,  "Come Out Fighting Ghengis Smith", powstawał w bardziej profesjonalnych warunkach, pod okiem producenta Shela Talmy'ego (znanego m.in. z współpracy z The Who). Pod względem stylistycznym, longplay jest kontynuacją debiutu. Tym razem jest nawet jeszcze bardziej ascetycznie - aranżacje wszystkich utworów ograniczają się do śpiewu i akompaniamentu gitary akustycznej, czasem wzbogaconego partiami smyczków lub pianina.

Pierwszą stronę winylowego wypełnia sześć krótszych kompozycji, bardzo przyjemnych melodycznie i - pomimo ograniczonego instrumentarium - całkiem różnorodnych. Otrzymujemy tu bowiem i lekko orientalizujący "Freak Street", i celtyckofolkowy "In a Beautiful Rambling Mess" (chyba najpiękniejszy utwór na albumie), a radosne piosenki "You Don't Need Money" i "Ageing Raver" kontrastują z melancholijnymi "All You Need Is" i "What You Have". Druga strona zawiera trzy bardziej eksperymentalne utwory. Około dziesięciominutowy "Circle" składa się z kilku części, o różnych melodiach (i wszystkich świetnych), połączonych w spójną całość. Irytować może tylko fragment z monologiem Harpera a cappella. A skoro o tym mowa - "Highgate Cemetery" w całości śpiewany jest a capella, włącznie z wokalizą imitującą fragment instrumentalny. Naprawdę intrygujące nagranie, bardzo klimatyczna, szkoda tylko, że bardzo krótkie. Całość zamyka utwór tytułowy, który z kolei trwa bardzo długo, chociaż niewiele się w nim dzieje - wszystko przez bardzo długi tekst, częściowo znów mówiony bez żadnego akompaniamentu. Gdyby tak skrócić poszczególne fragmenty, byłby to kolejny bardzo dobry utwór, ale w takiej formie nieco nudzi.

"Come Out Fighting Ghengis Smith" to album bardziej ambitny i spójniejszy od debiutu, pokazujący rozwój Roya Harpera jako twórcy i potwierdzający jego talent do pisania rewelacyjnych melodii, choć muzyk czasem się gubi w tych eksperymentach. Najlepsze albumy były wciąż przed nim, stąd też zachowawcza ocena.

Ocena: 8/10



Roy Harper - "Come Out Fighting Ghengis Smith" (1968)

1. Freak Street; 2. You Don't Need Money; 3. Ageing Raver; 4. In a Beautiful Rambling Mess; 5. All You Need Is; 6. What You Have; 7. Circle; 8. Highgate Cemetery; 9. Come Out Fighting Ghengis Smith

Skład: Roy Harper - wokal i gitara
Gościnnie: Keith Mansfield - aranżacja instr. smyczkowych
Producent: Shel Talmy


2 grudnia 2016

[Blog] Looking Back: październik / listopad

Okres ten był bardzo udany pod względem zakupów płytowych. Liczba winylowych wydawnictw w mojej kolekcji przekroczyła 200 sztuk, ale co najważniejsze - zdobyłem kilka od dawna poszukiwanych albumów. Zaczęło się od "Crusade" Johna Mayalla i Bluesbreakers, który już kilkakrotnie miałem nabyć, ale ktoś mnie przelicytował. Następny w kolejności był "East-West" The Butterfield Blues Band w bardzo ładnym, japońskim wydaniu. Kupiony zaskakująco tanio, bo nikt prócz mnie nie licytował, mimo że ten album rzadko trafia do sprzedaży w nieremasterowanej wersji winylowej. Kolejny zakup to strzał w ciemno - "In Concert" Taste. Nie znałem tego wcześniej, bo nie miałem możliwości posłuchania, więc wykorzystałem możliwość zakupu. Brzmienie okazało się bootlegowe, ale wykonanie rewelacyjne - jak zawsze u Rory'ego Gallaghera. Przy okazji okazało się, że sprzedawca ma także album "Happy Trails" Quicksilver Messenger Service, którego poszukiwałem od dawna. To była największa korzyść z zakupu "In Concert".


Koniec października dla odmiany przyniósł coś premierowego - debiutancki album lidera Witchcraft, Magnusa Pelandera, "Time". Już myślałem, że będzie to pierwszy rok od dawna, kiedy nie kupię nic wydanego w tym okresie, ale wszystko się zmieniło, gdy usłyszałem ten longplay. Listopad przyniósł natomiast kilka kolejnych wygranych licytacji. Szczególnie cieszy wygrana albumu "Free" grupy Free. Wcześniej tylko raz natknąłem się na ten album, w sklepie stacjonarnym, za... 700 złotych (sic). Na aukcji cena ledwo przekroczyła stówę. Pozostałe wygrane licytacje to "Islands" King Crimson i "The Song Remains the Same" Led Zeppelin.


Pod koniec listopada wybrałem się na giełdę winylową, która trochę mnie rozczarowała. Nie znalazłem tego, na co najbardziej liczyłem. Słaby wybór albumów Ten Years After, nic Soft Machine, a "Halfbreed" Keef Hartley Band w znacznie zawyżonej cenie (sprzedawca twierdził, że jeszcze do niego wrócę po ten album, ale ja z doświadczenia wiem, że takie rarytasy można zdobyć tanio na aukcjach, tylko trzeba poczekać). Ostatecznie nie wyszedłem jednak z niczym. Sprawiłem sobie trzypłytowy zestaw "największych hitów" The Yardbirds (nie lubię składanek, ale w przypadku rocka z pierwszej połowy lat 60. ich zakup ma większy sens, niż albumów studyjnych), a także "Kind of Blue" Milesa Davisa, bo koniecznie chciałem mieć jakiś jazz w kolekcji.





Powoli zbliża się koniec roku, czas podsumowań. W grudniu chciałbym skupić się przede wszystkim na pisaniu o tegorocznych albumach, aby ich recenzje pojawiły się jeszcze przed moim podsumowaniem roku, które tradycyjnie zostanie opublikowane w okresie świątecznym (oczywiście nie zabraknie w tym miesiącu także recenzji rockowej klasyki). Korzystając z okazji, zachęcam do udziału w ankiecie na najlepszy album roku (znajduje się na dole strony). Umieściłem w niej zarówno albumy już zrecenzowane, jak i dopiero czekające na recenzje, ale też kilka ważnych premier, o których w ogóle nie mam zamiaru pisać.

PS. Jak zwykle, chętnie odpowiem na pytania Czytelników niekoniecznie związane z moim wpisem. Posty z tego cyklu są najlepszym miejscem na ich zadawanie (w przeciwieństwie do recenzji).